25 Nisan 2010 Pazar

B Vitamini

B Vitamini

Sağlıklı ve Güzel Olmak İçin Yeterince B Vitamini Almalısınız

Çatlayan dudaklar, kuru cilt, donuk saçlar, dayanılmaz baş ağrıları B vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
B vitaminleri bir gruptur aslında. Herbiri farklı işler de yapsa, birlikte çalışırlar. İşte bu yüzden biri eksikse sizde, ötekilerin de eksikliği hissedilir.

Ama iyi besleniyorsanız canlı, hayat doluysamz, yeterince B vitamini alıyorsunuz demektir.

Tersine tansiyon, baş ağrıları, halsizlik ya da kırılan tırnaklar, çatlayan dudaklarla dertteyse başınız, B vitamini eksikliği sözkonusudur. Buna ek olarak bir de sigara içiyorsanız, hamileyseniz veya sadece sebzeyle besleniyorsanız, hasta ya da büyüme (ergenlik) dönemindeyseniz yahut da bunalımdaysanız özellikle tehlikedesiniz diyor uzmanlar. Aman tezelden şu vitamin eksikliğini giderin. Başlıca B vitamini kaynaklarını şöyle sıralayabiliriz: Karaciğer, kepekli un, ceviz, fındık vb. yumurta, et, yoğurt, süt, peynir, balık vb.

"İyi ki Varsın B6 Vitamini"

Regl öncesi gerilimi, fazla kilolar, donuk cilt, güçsüzlük, uykusuzluk, alerji gibi can sıkıcı durumlarda kadınların imdadına yetişen B6 vitaminidir. "İyi ki varsın B6" diye şarkılar yakılsa yeridir, kimi uzmanlara bakılırsa. Kadınlar için sağ elde beş parmak misali vazgeçilmez bir vitamindir. Zira beyin tarafından salgılanan tabiî unsurlara katalizör görevi yapar.

Doğum kontrol hapı kullanan bütün kadınların günde 1 ya da 2 tane B6 vitamini almaları gerektir. Zira bu haplar vücuttaki B6 vitaminini tüketirler.

Sinirleriniz Zayıfsa Vitamin (B) Alın

B grubu vitaminlerinin sinir sisteminiz üzerinde son derece olumlu bir etkisi vardır, biliyor musunuz?

Özellikle de Bl vitamini. Sebze ve hububatta bol bulunan bir vitamindir bu.

B2 vitamini kansızlığa ve yorgunluğa iyi gelir. Bu da en çok yumurtanın akında ve sütlü besinlerde bulunur.

B6 vitamini sinirlerinizi ve kaslarınızı koruyup güçlendirir. Hemen bütün besinlerde vardır.

B12 kansızlığa karşı olağanüstü bir vitamindir. Buğdayda, ette ve deniz yosunlarında çoktur.

Stresi Hafifletir

Beyin ve vücut, beden ve ruhun bir bütün olduğu giderek daha da güç kazanıyor. Son keşif, hipotalamusta bir özel hafıza merkezinin bulunduğunun ortaya çıkması. Oysa bugüne kadar burada sadece vejetatif sinir merkezlerinin (yani kalb atışı, tansiyon, uyku, uyanıklık, açlık, doyma hissi vb.) bulunduğuna inanılırdı. Şimdi "hipotalamik hafıza" çıktı ortaya.

Bu, beyindeki stres sebeplerini kaydediyor. Öyle ki, hipotalamusta yığılıp bütün kalbi beslenme vb. faaliyetlerimizi etkiliyor. Sözgelimi hipotalamusta damar daraltma merkezi de vardır. Ve stresin etkisiyle, kalp kaslarını besleyen ince kan damarlarının daralmasını sağlayabilir. Eğer stres çok şiddetliyse bu ince damarlardaki daralma fazla olacağından kalbe yeterince kan gitmemesine yani kalp kaslarının yeterli miktarda kanla beslenememesine sebep olur ve anjin ağrısı başlar. Bu "boğulma"nm gerçek bir enfarktüse dönüşmemesi için hemen gerekli tedbirin alınması gerektir.

New York Tıp Koleji'nden Dr. W. Gutstein, R An-versa ve G. Guideri bu küçük, ince kan damarlarının enfarktüse yol açabileceği konusunda birleşiyorlar.

Ruh haliyle, anjin ve enfarktüs arasındaki bu ilişkiden sonra, bunun nasıl önlenebileceği de keşfedildi. B6 vitamini. Bu vitamin kasılmaları (spazm) önlemekte. Kan damarları üzerinde doğrudan etkili olduğu için değil ama stresin etkisini hafifleterek gerçekleştiriyor bunu.

Fazla Çay Vücutta B Vitaminini Azaltıyor

Çok çay içiyorsanız, aldığınız B vitamini miktarını artırmanız gerektir. Nutrihen Re-port International'de yayınlanan bir makaleye göre, çayın içindeki tanin, vücuttaki Bl vitaminini tüketmektedir.

Yapılan araştırmalar, uzun süre bol çayla beslenen hayvanlarda Bl vitamini eksikliğinin ortaya çıktığını göstermiştir. Bu vitaminin eksikliği sinir sistemini etkilemekte, güçsüz düşmesine yolaçmaktadır. Bl vitamini bol miktarda fındıkta, cevizde, bezelye, fasulye ve hububatta bulunmaktadır. Taze sebzede, süt ve yumurtada vasat, balıkta ise az miktarda Bl vitamini vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder


Zirve100 Sayac

sağlık sağlık Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac