25 Nisan 2010 Pazar

C Vitamini

C Vitamini
Bol A ve C Vitamini Alın
Akciğer Kanserinden Romatizmal Artritten Uzak Durun Hastalıklardan uzak, sağlıklı kalabilmeniz konusunda beslenme rejiminizin sandığınızdan da büyük bir önemi vardır.

Uzun yıllar süren araştırmalar önemli miktarda A vitamini almanın sadece sizi bazı tümörlerden (akciğer kanseri) uzak tutmakla kalmayıp, romatizmal artrit ve arteryosklerozdan (damar sertliği) da koruduğunu ortaya çıkarmıştır. Bildiğiniz gibi A vitamini portakalda, kayısı, yer fıstığı, muz, şeker pancarı, havuç, lahana, kuru fasulye, patates, maydanoz ve ıspanakta bol miktarda bulunur.

C vitamini ve fenol bakımından zengin bir beslenmenin de kanseri önleyici özelliği olduğu geçenlerde anlaşılmıştır.

Birkaç yıl öncesine gelinceye kadar fenoller (sebzelerde bulunan unsurlar), besleyici unsur sayılmıyor, sağlık üzerindeki etkisi de bilinmiyordu. Oysa bugün son derece değerli unsurlar oldukları ve sebze elyafıyla (selüloz, emiselüloz vb.) birlikte meyve ve sebzelerde bulundukları bilinmektedir. Elinizden geldiğince tabiî besinlere dayalı bir beslenme rejimi uygulamaya çalışın.

Genç Kalmak İçin Bol "C" Vitamini Alın

Yaşlanmamız, kısmen vücudumuzdaki kimyevî parçacıkların ciltimizde çizgiler oluşturmasmdandır. Eğer onları etkisiz kılmanın bir yolunu bulabilirsek bunca çabuk yaşlanmaktan da kurtulacağız, diyor uzmanlar.

İki defa Nobel ödülü kazanmış olan ünlü bilim adamı Dr. Linus Pauling, atalarımıza nisbetle bizim günlük hayatta çok az C vitamini aldığımız inancında. "Bizden binlerce misli fazla C vitamini alıyordu onlar" diyor.

C vitamini, yaşlanmaya yolaçan ve herkesin kanında bulunan kimyevî artıkları etkisiz hale getirmektedir.

Bir başka gençleştirici vitaminse E vitaminidir. Zehirleri silip süpüren bir vitamindir bu. Onun ardından da A vitamini geliyor.

C Vitamini Eksikliği

Dişlerinizin Dökülmesine Yolaçabilir

Çok ciddî boyutlara ulaşan C vitamini eksikliği dişlerinizin dökülmesine yol açabilir. Bunun ilk işareti kanayan, kabaran diş etleridir. Giderek dişlerinizin sallanması gelecektir gündeme.

Sağlıklı bir ağızda diş etleri dişleri sıkıca sarar. Ama temel vitaminlerinden yoksun kalırsa diş etleri kabarır ve kanamak için bahaneye bakarlar. Apseler de boy gösterebilir. Kolay Öfkelenen Hassas Biriyseniz C Vitamini İhtiyacınız Daha Fazladır

Biliyorsunuz, vitaminler enerji, kalori sağlamayan ama tıpkı kıvılcımın ateşi başlatması gibi besinlerin özümsenmesini sağlayan unsurlardır.

Çeşitli hayvani (et, süt, yağ, vb.) ve nebatî (taze sebze, meyve) besinleri içine alan dengeli bir beslenme rejimi uygulandığında, ek vitamin hapları vb. almaya gerek yoktur genellikle.

Son yıllarda yaygınlaşan zayıflama, incelme kaygıları, alman kalorilerle birlikte vitamin miktarının da azalması sonucunu doğurmuştur. Katı yağları az yerken onlarla aldığımız yağda eriyen vitaminleri (A, D, E, K) de daha az almaktayız. Aynı şey suda eriyen B ve C vitaminleri için de sözkonusudur.

Bu durumda vücudumuzdaki ihtiyat vitaminleri kullanırız. Eğer metabolizma için, özellikle de karaciğer için, gerekli olan vitamin stokunu eritmek istemiyorsak bu eksikliği vitamin tabletleriyle vb. gidermemiz yerinde olur.

C Vitamini Yaralarınızın Çabuk iyileşmesini Sağlar

C vitamini, yanık, kırık veya herhangi bir sebepten ileri gelen yara ve berelerin, çabuk iyileşmesini, dokularınızın tamir işlemini hızlandırmasını sağlar.

Zira bu saydığımız hallerde, vücudumuzdaki C vitamini düzeyi, birden düşer.

İşte bu yüzden, ağır ameliyat geçirecek kimselere, yüksek dozda C vitamini verilir. Ve ameliyattan 3 gün önce başlanır, hasta normal beslenme düzenine geçene kadar sürdürülür.

Ekstra C vitamini, kötü şekilde yaralananlara da verilir. Hattâ aldıkları besinlerde yeterince C vitamini bulunsa bile... Zira bu vitamin, hücrelerin yapı maddesi, çimentosu olan kollagenin oluşmasına yardım eder. Böylece de, yaralanan dokunun tamir edilmesini sağlar.

Sigara İçiyorsanız, Gerilim İçindeyseniz C Vitamini İhtiyacınız Üç Katına Çıkar C vitamini organizmamız için çok çok önemlidir. Zira hücrelerimizdeki pek çok kimyevî reaksiyonda payı vardır.

Ayrıca, demirin emilmesi ve taşınması için de gereklidir. Bağışıklık sistemimizi yöneten antikorların sentezi, damar cidarlarının sağlıklı olması da onun sayesindedir.

Biliyorsunuz, C vitamini yeşil sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Ette, balık ve sütte, hububatta yoktur. Pek bir nazenindir. Havayla temasında ve ısıda

çabucak okside olur.

Her kilonuz için günde 1 mgr. C vitaminine ihtiyacınız vardır. Sigara içtiğinizde ve gerilim içinde olduğunuzda ise C vitamini ihtiyacınız üç katma çıkar.

0 yorum:

Yorum Gönder


Zirve100 Sayac

sağlık sağlık Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac