25 Nisan 2010 Pazar

E vitamini

E Vitamini

Son araştırmalar E vitamininin organizmamızı koruma özelliğini bir kere daha pekiştirmiş bulunmaktadır. Yetişkin bir kimsenin günlük E vitamini ihtiyacı 10-15 miligramdır. Ve de bitkisel yağlar, buğday, kepekli ekmek ve hububatla, yapraklı sebzelerde, balık ve yumurtada bol miktarda bulunur.

E vitamininin pek çok önemli işlevi vardır. Vücut dokularını oksidasyondan korur, çevreden gelen "saldırılara" karşı direncini artırır, dokuların yaşlanmasıyla ilgili unsurların; "liberal radikallerin" oluşmasını önler.

Aslında her vitaminin çok önemli işlevleri vardır. D vitamini, büyüme vitaminidir, dişler ve kemikler için çok gereklidir. Suda eriyen vitaminlerse (sözgelimi C vitamini) vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerinin iyi işlemesi için önemlidirler.

Son araştırmalar E vitamininin sinir merkezleriyle ilgili hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını göstermekte. C vitaminiyle birlikte alman E vitamini, ilk aşamalarında parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatmakta.

Ayrıca, gene E vitamini, antigsikotik ilâçlar alan hastaların % 20 -30'unda görülen, şizofreni tedavisinin yan etkilerinin kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Bu yan etki, yüz kaslarında sinir tiklerine, göğüste, kolda ve bacaklarda titremelere yol açar.

New York Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Jean Lud Cadet'e göre, 4 hafta boyunca E vitaminiyle tedavi edilen 15 hastadan 13 tanesinde bu belirtiler azalmıştır.

Bir başka araştırma, parkinson hastalığının başlangıç safhasında bulunan ve E ve C vitaminiyle tedavi edilen 14 hastada hastalığın, normal tedaviye, diğer hastalara nisbetle, iki buçuk yıl daha geç başlanmasını gerektirecek kadar yavaşladığını göstermiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder


Zirve100 Sayac

sağlık sağlık Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac