25 Nisan 2010 Pazar

Portakal

Portakal

Portakal Sabah Altın, Öğlen Gümüş, Akşam Kurşun
Bir bardak portakal suyu sinirlerinizi güçlendirecek, kahvenin yerini tutacak harika bir içecektir. Bir atasözüne bakılırsa en iyisi sabah yemektir portakalı. Der ki atasözü "Portakal, sabah altın, öğleyin gümüş, akşama kurşundur." İşte bu yüzden onu "altın" devrinde yiyin ki, cildiniz, bağırsaklarınız gereğince yararlansın.

C vitaminince zengin olan portakalın, mandalina ve greyfurtun 100 gramında,günlük ihtiyacımızın onda birini karşılayacak kadar da A vitamini vardır.

Askorbik asit de denen C vitamini portakalın 100 gramında 50 mgr., greyfurtta, mandalina ve turunçta 40 mgr. bulunur. Organizmamızın zinde olması için günde 60 mgr, C vitaminine ihtiyacı vardır. Bunun karşılanması da gereklidir. Zira organizma tek başına üretemez bu vitamini.
Kalorisine gelince... Orta boy (100 gr.) bir portakalın sağladığı enerji 34 kaloridir. Mandalinin 72, turuncun ise 53'tür.

Kış Meyvelerinin Kraliçesi Portakal

Mevsimin, meyveler kraliçesi hiç kuşkusuz portakaldır. % 87.2 oranında su içeren portakaldaki şeker oranı, sadece % 7,8-12'dir. Mandalinada ise şeker oranı biraz daha yüksek: % 11-17'dir.

Protein ve yağ ise, yok denecek kadar küçük miktardadır. Kalori değeri de sadece 34-49'dur (yenebilen her 100 gr.'ı için).

Bu yüzden de kilo vermek isteyenler için biçilmiş kaftandır. Ama suyunu içmek yerine dilim dilim yemeyi tercih edin. Böylece çabucak doyarsınız. Ayrıca o beyaz kısımları yani posaları barsaklarmızı çalıştırmak için de yararlıdır.

C vitamini organizmada demirin özümsen-mesini kolaylaştırdığı gibi bağışıklık sisteminizi de hızlandırır.Dahası, hücrelerin çimentosu olan kollagenin oluşması için de gereklidir.

Yaşlanmayı Geciktirir

Portakal, organizmamız için son derece değerli olan meyvelerden biridir.Büyümelerini kolaylaştırdığından çocuklar için harika bir meyvedir. Çocuğun ilk yiyebileceği meyve bile denebilir.Yaşlılar için de bulunmaz bir meyvedir portakal. Ülserle vb. başınız dertte değilse bol bol yiyebilirsiniz portakalı. Zira hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.

Portakal ve Güzelliğiniz

Portakal, cildinizin kırışmasına karşı yapacağınız mücadelede de yardımcı olur size. Olgun bir portakaldan kestiğiniz yuvarlak dilimleri yüzünüze koyup 15 dakika uzanın. Sonra da bol soğuk suyla durulaym yüzünüzü.

0 yorum:

Yorum Gönder


Zirve100 Sayac

sağlık sağlık Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac