Harika Bir Vitamin ve Maden Tuzu Kaynağı
Meyveyle beslenmek insanlık kadar eskidir. Akdeniz havzasında Kartaca ve diğer şehirler Fenike'den ithal edilmiş sistemle yetiştirilen büyük meyve bahçeleriyle çevriliydi. Kartaca, incirleriyle ünlüydü.
Bir vitamin ve maden tuzu kaynağı olan meyvelerin tazesiyle, kurusunun kalori değerleri farklıdır. Aşağıdaki cetvel çeşitli meyvelerin net 100 gramında kaç kalori bulunduğunu göstermektedir.
TAZE VE KURU MEYVELERİN KALORİ TABLOSU
Taze meyveler:
Net 100 gr. kayısı 51 kalori
Net 100 gr. portakal 45 kalori
Net 100 gr. muz 88 kalori
Net İ00 gr. kiraz 80 kalori
Net 100 gr. incir 80 kalori
Net 100 gr. çilek 37 kalori
Net 100 gr. kuşüzümü 57 kalori
Net 100 gr. mandalina 44 kalori
Net 100 gr. elma 58 kalori
Net 100 gr. karpuz 20 kalori
Net 100 gr. Armut 61 kalori
Net 100 gr. şeftali 38 kalori
Net 100 gr. erik 50 kalori
Net 100 gr. üzüm 66 kalori^
Net 100 gr. kestane 213 kalori
Kuru meyveler:
Net 100 gr. hurma 274 kalori
Net 100 gr. kuru incir 274 kalori
Net 100 gr. badem 598 kalori
Net 100 gr. ceviz 663 kalori
Net 100 gr. Fındık 646 kalori
Net 100 gr. erik 268 kalori
Net 30 gr. marmelat 83.4 kalori
Meyveler 4 Gruba Ayrılır
Meyveler, asitli, şekerli, yağlı ve nişastalı meyveler olmak üzere dört gruba ayrılırlar.
Asitli meyveler sulu, organik asitler, rayiha, şeker ve selüloz bakımından zengindirler. İçlerinde hatırı sayılır oranda nişasta vardır.
Şekerli olanlarsa diğerlerinden farklı olarak daha az organik asit ihtiva ederler.
Yağlı meyveler, protein, özellikle de yağ ve koku bakımından zengindirler.
Nişastalı meyve olarak sadece kestane vardır. Karbonhidrat, nişasta bakımından zengin, yağ ve proteince fakirdir.
İçlerinde az ya da çok şeker, nişasta, yağ oluşu, meyveden meyveye değişir ve onlara değişik kalori değeri kazandırır.
Hepsinin ortak özelliği ise, düşük protein (yağlılar hariç), bol vitamin (A, Bl, B2, C) ile maden tuzlarına (potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum) sahip olmalarıdır.
Meyvelerdeki vitaminler, pişirildikleri ya da kurutuldukları takdirde hemen tamamen yok olur.
Asitli meyveler yani portakal, mandalina, kayısı, karpuz, çilek, böğürtlen, elma, şeftali, üzüm vb. alkalize edici özellikleri sebebiyle yaşlılara çok uygundur.
Asitli meyvelerle, armut, muz, hurma, kiraz, incir, kavun gibi tatlı, yani şekerli olanlar, bol miktarda su ih-I tiva ettiklerinden susuzluk giderici, maden tuzlarmca zengin oluşları yüzünden idrar söktürücü (diyuretik), selülozları yüzünden bağırsak yumuşatıcı (laksatif) ve çiğ yendiklerinde de bol vitaminlidirler.
Yağlı ve nişastalı olanlar dışındaki meyveler genellikle kalp hastalarına, arteryosklerozlularla, yüksek tansiyonlulara, karaciğerinden rahatsız olanlarla anemik ve zayıflara salık verilir.
Sadece ülserliler, kolitliler, şeker hastaları ve şişmanlar için uygun olmayabilir. Doktorlarına danışmalarında yarar vardır. Özellikle yağlı ve nişastalı olanlardan (badem, ceviz, fındık) da uzak durmalıdırlar. Bunlar, kansızlık çekenlerle kilo almak isteyenler için biçilmiş kaftandır.
Fazla kilolarınızdan yakmıyorsanız, asitli ve şekerli meyvelerden gönlünüzce yiyebilirsiniz. Ama çiğ olarak, şeker, krema vb. ilâve etmeden yiyin, olmaz mı?
0 yorum:
Yorum Gönder